Bibliotekshuset inviterede 14 børn fra Sundbyøster skolefritidshjem til en eftermiddag i sundhedens tegn i anledning af Dansk Naturvidenskabsfestival 2012. Her fik børnene lov til at udfolde deres kreative evner ved at lave deres egen ”madmaske”, samtidig med at de blev klogere på kost og ernæring.
Af Marie Sveistrup, DNF
”Spiser han ikke biller?”. Spørgsmålet kommer fra Angelica, som går i 2. klasse på Sundbyøster Skole, da ernæringsekspert Pia Juel spørger hende, hvad Tarzan mon får at spise ude i junglen. Angelica blev sammen med 13 andre piger fra Sundbyøster skolefritidshjem inviteret til arrangementet ”Madmasker” i Biblioteks-huset på Rodosvej i København i anledning af Dansk Naturvidenskabsfestival 2012.
Festivalen, som er en årligt tilbage-vendende, landsdækkende begivenhed, fandt sted i uge 39, og i år var temaet ”Alt det vi ikke ved”. Og med temaet i baghovedet fik børnebibliotekar Helle Hussmann i samarbejde med Pia Juel og illustrator Annika Øyrabø stablet festivalaktiviteten ”Madmasker” på benene med det formål at lære børn om kost og ernæring på en måde, så kreativitet og indlæring gik hånd i hånd.
Masker af pasta, kiks og bønner.
Pia Juel er ernæringsekspert og læser sundhed og ernæring på Professions-højskolen Metropol, og i dag skal hun bl.a. lære børnene om Sundhedsstyrelsens otte kostråd. Og koncentrationen er i top hos pigerne fra Sundbyøster Skolefritidshjem, for Pia underviser på en særlig børnevenlig måde; hun har nemlig omskrevet kostrådene til otte ”superhelteråd”, og det vækker begejstring – for når fx råd nr. 1 ”spis tre stykker frugt og tre stykker grønt om dagen” går under navnet ”Tarzan-rådet”, så er det både sjovere og nemmere at huske, når man går i 2. klasse.
Da alle har styr på begreber som fuldkorn, Nøglehulsmærket og ”Robin Hood-rådet”, tager Annika Øyrabø over og hjælper børnene med at anvende deres nytilegnede viden om kost til at lave deres egen maske af forskellige fødevarer. Det handler fx om at bruge en masse af de sunde madvarer som fuldkornspasta, grovkiks og bønner, men højst fem af de søde– og den er pigerne helt med på.
”Det er kreativ sundhedsformidling, hvor formålet er at kombinere teori og praksis for at fange børnenes interesse bedst muligt” siger Annika Øyrabø. Annika er uddannet fra Danmarks Designskole og arbejder i dag som underviser og illustrator, og det er hende, som har udviklet konceptet ”Madmasker” og som kontaktede Pia Juel, dengang hun blev bedt om at stå for arrangementet på Bibliotekshuset. Annika har deltaget i Dansk Naturvidenskabsfestival flere gange før, bl.a. på Korsør bibliotek i 2009 med projektet ”Skrotrobot”. Projektet med Madmaskerne har hun kørt før, hun startede årets festivalaktivitet op med Helle Hussmann, og på Bibliotekshuset er de glade for samarbejdet:
”På denne måde bider børnene bedre mærke i det, de lærer” siger Helle Hussmann, mens der bliver klippet og klistret på livet løs bag hende i Bibliotekshusets undervisningslokale.
En investering for biblioteket
Med Helle Hussmann bag roret har Biliotekshuset deltaget i Naturvidenskabs-festivalen, siden den løb af stabelen for første gang, og det med stigende succes.
”Naturvidenskabsfestivalen er ikke kun for skolerne,” siger hun. ”Der er masser af sjove ting at lave for bibliotekerne. Vi skal bare tænke ud af boksen og kaste os ud i det – for selvom opgaven er anderledes, end hvad en bibliotekar normalt er vant til, så er det både sjovt og udviklende”.
Og Helle Hussmann er efterhånden ret erfaren inden for naturvidenskabelige arrangementer på børnebiblioteket. I 2010 var hun en af Bibliotekshusets drivkræfter bag det ti måneder lange projektforløb ”Biblioteket gør børn klogere – og DU er hovedpersonen”, som satte fokus på naturvidenskab for de 8-14-årige ved at anvende mobilteknologi og e-ressourcer, ligesom hun har lavet arrangementer som ”Det lille eksperimentarium”, hvor børn var med til at lave forsøg fra Naturvidenskabs-festivalens eksperimentdatabase, Test-o-Teket. I år modtog Bibliotekshuset 15.000 kr. fra Nordea-fonden, som hvert år yder økonomisk støtte til aktiviteter, som afholdes i anledning af Dansk Naturviden-skabsfestival, og det var en stor hjælp.
”Selvom det kræver tid og ressourcer, så er det en god investering for biblioteket at være med” siger Helle Hussmann og fortsætter: ”For bibliotekerne handler det om at tænke kreativt og på den måde få pirret børnenes naturlige nysgerrighed på bedst mulig måde”. Og det er netop det, der er formålet med Dansk Naturvidenskabs-festival: At skabe begejstring for naturvidenskab blandt børn og unge.
Eftermiddagen i Bibliotekshuset er ved at være slut, og pigerne fra Sundbyøster Skolefritidshjem er ved at lægge sidste hånd på deres madmasker.
”Når I nu skal ud og købe ind med mor og far, så kan I jo fortælle dem, hvad der er sundt og hvad der ikke er” siger Pia Juel, og pigerne nikker – der er i hvert fald ingen af dem, der lige foreløbigt glemmer, hvordan Tarzan-rådet lyder.
Dansk Naturvidenskabsfestival
Festivalens formål er at skabe begejstring for naturvidenskab blandt børn og unge.
Festivalen finder sted hvert år i uge 39, hvor over 100.000 børn og unge deltager.
Den afholdes på folkeskoler, gymnasier, museer, virksomheder og biblioteker landet over.
Temaet for festivalen 2012 var “Alt det vi ikke ved”, og for 2013 er det “Energi til livet”.
Læs mere på www.naturvidenskabsfestival.dk